Frågor och svar om Leerdammer®

Är Leerdammer laktosfri?
Ja, Leerdammer är en laktosfri ost. En del människor blir överraskade när de hör att Leerdammer® faktiskt är laktosfri. Det beror på att den låga halten naturlig laktos hälls bort med vasslen, och eventuell resterande laktos omvandlas under mognadsprocessen av syrningsbakterierna. Oberoende tester visar att den kvarvarande laktoshalten är lägre än 0,1 g/100 g – vilket i praktiken innebär laktosfritt. Läs mer här
Är Leerdammer glutenfri?
Leerdammer är en naturlig ost, och vi tillsätter inget gluten under ostproduktionen. Vi kontrollerar inte gluteninnehållet regelbundet, så enligt lagstiftningen får vi inte hävda att den är helt glutenfri. Men vi kan helt klart säga att vi inte tillsätter något gluten.
Vad innebär Leerdammers löfte om ängsbete?
Kort sagt innebär det att vi bryr oss om våra kor. Det finns ingen officiell term för ”ost från ängsbetande kor”, men för oss innebär det att korna får beta utomhus på nederländska ängar minst 6 timmar per dag minst 120 dagar om året, från vår till höst. På vintern och vid vissa andra tillfällen har de det bättre i en bra ladugård. Läs mer om vårt löfte om ängsbete.
Sköts korna om väl?
Alla våra 1 200 partnerbönder är noga utvalda och måste följa riktlinjerna och standarderna från de nederländska myndigheterna. Dessutom samarbetar vi tätt med våra avtalsbönder och har tagit fram ytterligare riktlinjer för att de ska kunna övervaka och förbättra kornas välmående. Dessa riktlinjer innefattar allt som har med kornas välmående att göra – t.ex. var de hålls, vad de äter och hur deras sjukdomar behandlas. (Klicka här för mer information om djurens välmående och löftet om ängsbete.)
Är ost näringsrikt?
Ost kan spela en näringsrik roll i en nyttig kost och balanserad livsstil. Leerdammer®-ost är naturligt protein- och kalciumrik. Protein behövs för en frisk benstomme och muskelmassa. Kalcium är viktigt för friska tänder och frisk benstomme.
Är Leerdammer behandlad?
Nej. Den tillverkas genom traditionell ostproduktion med endast fyra ingredienser – mjölk, salt, mjölksyrakultur, ystenzym. (Läs mer om hur vi gör Leerdammer så god – klicka här.)
Men saltet då?
Salt är en viktig del i traditionell ostproduktion. Det spelar en viktig roll för att de bra bakterierna ska frodas och de dåliga försvinna. Det gör att smaken utvecklas och fungerar som ett naturligt konserveringsämne som får osten att hålla längre.